رئیس مرکز مطالعات سیاستگذاری عمومی دانشگاه تهران در دومین نشست طرح ملی کتابخانه ایرانی با موضوع «مسئلهشناسی سیاستگذاری ملی کتابخانه عمومی» همکاری با سیاستگذاران باثباتتر نظیر مجمع تشخیص مصلحت نظام برای حل مسئله بیثباتی در سیاستگذاریهای کتابخانهها را کلیدی برای تغییر مسیر حرکت کتابخانهها و نزدیک شدن به چشمانداز ۱۴۰۴ عنوان کرد.
دومین برنامه از طرح سیاستگذاری ملی کتابخانه عمومی با عنوان «مسئلهشناسی سیاستگذاری ملی کتابخانه عمومی» روز پنجشنبه بیست و پنجم شهریور با حضور دکتر مجید وحید رئیس مرکز مطالعات سیاستگذاری عمومی دانشگاه تهران و عضو هیأت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه تهران، استادان رشته علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه تبریز و جمعی از کارشناسان سازمانهای مرتبط حوزه کتاب و کتابخوانی در تالار نخجوانی کتابخانه مرکزی تبریز برگزار شد.
دکتر مجید وحید رئیس مرکز مطالعات سیاستگذاری عمومی دانشگاه تهران و عضو هیأت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه تهران در ابتدای این مراسم با اشاره به مفهوم سیاستگذاری عمومی، حیطه پرسشگری این حوزه را تعیین و با ذکر مثالهایی مصادیق سیاستگذاری عمومی را تبیین کرد.
وی در ادامه کار سیاستگذار را در ابتدا تشخیص موفقیت دانست و اساسیترین بُعد موفقیت یک سیاست را رضایت مردم عنوان کرد.
عضو هیأت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه تهران همچنین اضافه کرد: اصلیترین کار یک سیاستگذار پس از تشخصی یک سیاست موفق؛ کشف دلایل و الگوهایی است که منجر به موفقیت شدهاند.
وحید در ادامه با اشاره به دگرگون شدن بنیانهای سیاستگذاری در ایران، همچون دیگر مظاهر دنیای مدرن، خاطرنشان کرد: مفاهیمی که بعد از مشروطه وارد ایران شده است با افزوده شدن عناصری از فرهنگ و رفتار ایرانی، به چیزی متفاوت از آن اصلِ آن تبدیل شدهاند.
رئیس مرکز مطالعات سیاستگذاری عمومی دانشگاه تهران، «عدم ثبات و دوام» را از جمله ویژگیهای سیاستگذاری عمومی در ایران نام برد و یادآور شد: با روی کار آمدن هر دولتمردی، سیاستهای گذشته فارغ از موفقیت یا عدم موفقیت کنار گذاشته میشود و طرحی نو آغاز میشود و با توجه به اینکه ثبات و دوام، از ارکان سیاستگذاری عمومی است؛ عموماً این سیاستها به سرانجام معینی نمیرسند.
وحید در بخش دیگری از صحبتهایش با تشریح اهمیت ویژگیهای سیاستگذاری و مسائل آن در کتابخانههای عمومی، عدم تناسب شکل و محتوای کتابخانههای عمومی با نوع مصرف فرهنگی مردم را یکی از مواردی دانست که در اسناد بالادستی کتابخانههای عمومی مشاهده میشوند.
وی در ادامه با بررسی و نقد بخشهایی از سند چشمانداز ۱۴۰۴ نهاد کتابخانههای عمومی کشور، دستیابی به برخی مفاد آن را مغایر با اصول سیاستگذاری دانست و دستیافتن به برخی اهداف معین شده را دور از انتظار ارزیابی کرد. با این حال وی با اشاره به پیشبینی منابع مناسب برای اداره کتابخانهها در قانون تاسیس نهاد، خاطرنشان کرد: با تغییر مسیر حرکت کتابخانهها، میتوان به چشم انداز ۱۴۰۴ نزدیک شد.
عضو هیأت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه تهران در ادامه ضمن دادن پیشنهاد همکاری با سیاستگذاران باثباتتر نظیر مجمع تشخیص مصلحت نظام برای حل مسئله بیثباتی در سیاستگذاریهای کتابخانهها، افزود: با توجه به اهمیت کتابخانههای عمومی به نظر میرسد نیاز به چنین سطحی از سیاستگذاری برای کتابخانههای عمومی احساس میشود.
وحید همچنین با اشاره به کمبود متون علمی کافی در حوزه سیاستگذاری کتابخانه عمومی این کار را اندکی دشوار دانست و بر این اساس توصیه کرد که به این امر اهتمام جدیتری صورت گیرد.
رئیس مرکز مطالعات سیاستگذاری عمومی دانشگاه تهران در پایان ابراز امیدواری کرد: با افزایش همکاری بین نهاد کتابخانههای عمومی کشور و مرکز مطالعات سیاستگذاری عمومی، پژوهشهای مؤثری در حوزه سیاستگذاری ملی کتابخانه عمومی انجام شود.
گفتنی است در بخش پایانی این نشست نیز عضو هیأت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه تهران پاسخگوی سؤالات شفاهی و مکتوب حاضرین در جلسه بود.
Leave A Comment